What can we learn from peasants in Zimbabwe?

Hvordan kunne vores madsystem have set ud, hvis det var baseret på småbønders løsninger? For at finde svaret snakker vi i dagens episode med Elizabeth Mpofu, som er småbonde, aktivist, feminist og tidligere forperson for småbondebevægelsen La Via Campesina. Elizabeth fortæller om hvordan småbønder i hendes landsby, Shashe i det sydlige Zimbabwe, har organiseret sig for at dyrke agroøkologisk og for at kæmpe for småbønders ret til at selv bestemme hvad de skal dyrke og hvordan. Elizabeth forklarer hvorfor det er så vigtigt at have en diversitet i afgrøder og sædekorn, når klimaforandringerne gør vejr og årstider mere uforudsigelige. Hun fortæller også om La Via Campesinas arbejde for, at få regeringer verden over til at respektere småbønders rettigheder. Samt om betydningen af FNs deklaration for småbønder og andre der arbejder i landlige områder, UNDROP, der blev vedtaget i 2018. 


Hvis du vil lære mere om La Via Campesina, og småbønders rettigheder, kan du læse deres illustrerede hæfte, der forklarer UNDROP her: https://viacampesina.org/en/undrop-illustrations/ 


Dagens episode er produceret af Ingvild Haukeland med hjælp fra Emil Brix og Ida Breddam og redigeret at Chloé Trieu fra Slow Bee Studio.


Tak til Elizabeth Mpofu.

Tak til CISU for økonomisk støtte. 

Om Podcasten

Velkommen til Jord i hovedet - en podcastkanal om miljøretfærdighed, systemforandring og græsrodsarbejde. Her kan du møde NOAHs aktivister som er værter for interviews og introduktion til temaer vi synes du også skal høre om. Det kan også være optagelser fra gamle dage, sange og anden lyd som fortjener at blive delt. Klik på RSS feedet nedenunder og lyt til Jord i hovedet, der hvor du normalt lytter til podcasts, og del meget gerne hvis du kunne lide hvad du har hørt! Kærlig bølger fra NOAH's nye lydgruppe, NOAH Lydhør.