Att ge naturen rätt: Här är floden med egna rättigheter
Vetenskapsradion - A podcast by Sveriges Radio
För ett år sedan fick en nyzeeländsk flod, Whanganui, som första flod i världen juridisk status som en person. Floden har lagliga rättigheter och skyldigheter precis som en person eller ett företag.
Det finns en global rörelse för att ge naturen rättigheter och ingenstans har den kommit längre eller är mer konkret än på Nya Zeeland.
Whanganuifloden var den första i världen som fick egna rättigheter. I praktiken betyder det att alla som nyttjar flodens resurser måste ta hänsyn till hur det påverkar hela floden, allt från skogarna runt omkring ner till alger och fiskar som lever i den. Det är ursprungsbefolkningen, maorierna, runt floden som i decennier kämpat för att deras natursyn ska respekteras. Genom idén om Naturens rättigheter har samhället lyckats sy ihop det västerländska juridiska systemet med maoriernas världsbild: att floden är en levande varelse som äger sig själv. Hittills har Whanganuifloden inte varit inblandad i några juridiska tvister, men skulle samhället misslyckas i sitt samarbete runt floden så har den möjlighet att gå till domstol. det som först låter lite märkligt, en flod med samma juridiska status som en person, är i juridikens värld ungefär som att ett företag eller en organistation kan vara en juridisk person. Flodens talan förs av två valda personer. Temat Att ge naturen rätt följs upp i Filosofiska rummet på söndag kl 17. Medverkande: Ben Potaka, fiskare och landägare Whanganui Gerrard Albert, styrelsemedlem i Ng Tngata Tiaki o Whanganui Hamish McDouall, borgmästare i Whanganui Jacinta Ruru, professor i juridik på University of Otago i Dunedin