Forskare tog deras hjärnor – nu hedras nazisternas offer
Vetenskapsradion - A podcast by Sveriges Radio
Nu tillsätts en kommission som ska gå till botten med tyska forskares exploatering av kroppsdelar från de psykiskt sjuka som mördades under nazitiden.
Hundratusentals fysiskt och psykiskt funktionsnedsatta mördades i Nazityskland mellan 1939 och 1945, inom ramen för det så kallade eutanasiprogrammet.
Upp till 1500 av de här offren kan ha berövats sina hjärnor av skrupelfria forskare som arbetade i de statliga tyska forskningsinstitut som efter kriget återskapades under namnet Max Planck-sällskapet.
En av de här hjärnforskarna var Julius Hallervorden (1882-1965) som åtminstone vid ett tillfälle själv plockade ut hjärnor från barn som just mördats i gaskammaren. Nu satsar Max Planck-sällskapet, Tysklands ledande forskningsorganisation, motsvarande 15 miljoner kronor på att försöka ge något av offrens värdighet tillbaka.
En oberoende kommission av historiker ska både försöka ta fram biografier över dem som forskare tog hjärnorna från och ta reda på hur detta oetiskt tillskansade forskningsmaterial så länge kunde finnas kvar i de tyska forskningsinstituten. I programmet medverkar Heinz Wässle, professor emeritus vid Max Planck-institutet för hjärnforskning i Frankfurt.
Mats Carlsson-Lénart [email protected]