Jobb och samarbete bäst mot schizofreni
Vetenskapsradion - A podcast by Sveriges Radio
Se till att människor med psykoser kan få arbete eller studera. Se också till att olika yrkesgrupper samarbetar kring dem. Det är två metoder för att hjälpa psykospatienter till ett bättre liv.
Metoderna har starkt vetenskapligt stöd, visar Socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd.
I stället för att vårda en tidigare psykospatient för kunna arbeta efter tillfrisknandet, visar vetenskapen att det i stället är bättre att ge personen arbete direkt med stöd under tiden.
Metoden kallas för individanpassat stöd till arbete, IPS (på engelska individual placement and support). När individen får en arbetsspecialist som stöttar har 40 procent fler fått jobb än i vanliga fall.
Personer som drabbas av en psykos är ofta unga, ofta mellan 18 och 30 år. Men får de snabb vård av ett tvärfackligt team med många yrkeskompetenser innebär det att många inte behöver drabbas av en psykos igen. Det visar internationell forskning, och som Vetenskapsradion redan i våras berättade om i en serie.
Nu säger Socialstyrelsen också att det är så här man bör arbeta inom psykiatrin och socialtjänsten.
I dagens Vetandets värld berättar forskare mer om metoderna, och du hör också om hur Sveriges kommuner och landsting vill arbeta för att det nya synsättet att stödja med sociala insatser ska få genomslag.
I programmet medverkar Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare Sveriges kommuner och landsting, Pebbles Karlsson Ambrose, författare av tre böcker kring psykoser och schizofreni och talesperson för Psykiatrifonden, Ulrika Bejerholm, professor i psykiatrisk hälso- och sjukvårdsforskning vid Lunds universitet, David Rosenberg, docent i socialt arbete vid Umeå universitet.
Längre poddversion av programmet: Ny syn på psykosvården
Lyssningstips: Hela serien Psykosen och vetenskapen Specialpodd: Psykosen och vetenskapen- en serie om hopp och svek
Annika Östman [email protected]