Kan kvinnors östrogenbrist leda till Alzheimers sjukdom?
Vetenskapsradion - A podcast by Sveriges Radio
Kan kvinnors östrogenbrist under och efter klimakteriet vara en delförklaring till Alzheimers sjukdom senare i livet och kan i så fall östrogenbehandling kring klimakteriet förebygga demenssjukdomen?
I klimakteriet sjunker halten av könshormonet östrogen kraftigt hos kvinnor. Samtidigt är östrogen viktigt för att hjärnans ämnesomsättning ska fungera optimalt.
Den stora studien Women's Health Initiative startades 1991 och pågick i 15 år. Den kom fram till att tillskott av östrogen kan öka risken för både cancer och Alzheimers sjukdom.
Men forskaren Roberta Diaz Brinton vid University of Arizona i USA menar att östrogen som ges vid rätt tid och i individuellt anpassade doser till kvinnor med klimakteriebesvär istället kan skydda mot demenssjukdomen.
De svenska forskarna Per Johansson, psykiatriker vid Minnesenheten på Ängelholms sjukhus och Inger Sundström Poromaa, professor och överläkare på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet är skeptiskt intresserade av Brintons slutsatser.
Ylva Carlqvist Warnborg [email protected]