Mystisk njursvikt sprids över världen
Vetenskapsradion - A podcast by Sveriges Radio
Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.
Sjukdomen har också slagit till mot Sri Lanka och Indien. Nu försöker forskare ta reda på om orsaken är samma överallt?
Överläkare Carl-Gustaf Elinder är njurprofessor vid Karolinska institutet och han är oroad över den globala epidemin. Han är övertygad om att problemen i Centralamerika beror på upprepad uttorkning när sockerfältsarbetarna jobbar så hårt i hettan på ackord och inte hinner dricka. Men i Indien och Sri Lanka är det sannolikt också andra orsaker. Misstankar finns mot skadliga ämnen i dricksvatten och bekämpningsmedel.
I El Salvador har man testat att arbetare får vila en kvart i timmen inne i ett flyttbart skuggande tält, dricka svalkande vatten och dessutom hugga med en mer ergonomiskt utformad machete. Då minskade njurskadorna och produktionstakten gick upp, berättar Kristina Jakobsson som är professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs Universitet.
I byn Uchapalli en bit från Nellore vid Indiens sydostkust bor drygt 500 personer, varav var tredje man tidigare drabbats av njursvikt berättar njurläkaren, doktor Bhargav. Nu har grundvattnet byts ut och då har förekomsten minskat till tio procent.
Vidhya Venugopal professor i yrkes- och miljömedicin på Sri Ramachandra universitet i Chennai säger att den globala uppvärmningen kommer att förvärra njurskadorna framöver.
I programmet hör vi också ett reportage från Studio Ett 2015 av latinamerikakorrespondenten Lotten Collin där hon träffat kistmakaren Napoleon Velasquez i Chichigalpa Nicaragua och sockerrörsarbetaren Henry Noel. Dessutom hörs ett utdrag ur Vetandets Värld 2015 av frilansjournalisten Rick Wasserman med njursjuke risbonden Puntibanda från norra Sri Lanka.
Johan Bergendorff johan.bergendorff@@sverigesradio.se