Råttan med superkrafter
Vetenskapsradion - A podcast by Sveriges Radio
Föreställ dig att leva tio gånger längre än andra, ha en kropp som inte åldras och dessutom vara immun mot cancer och demens. Det är den penisliknande nakenråttans verklighet. Vad kan vi lära av den?
Nakenråttan som främst finns i Etiopien lever i stora kolonier under marken. Det är det enda djur vi känner till som lever i en insektsliknade hierarki, med en drottning som föder all avkomma. Nakenråttan är också det enda kända kallblodiga däggdjur man stött på.
Forskare häpnar inför nakenråttans unika förmåga att stå emot sjukdomar och åldrande. De vet i dagsläget inte ens vad den dör av. När nakenråttor i fångenskap dött har man vid obduktion inte hittat något fel på dem. De visar inga tecken på hjärt- eller kärlsjukdom, tumörer eller demens.
Förhoppningen är att forskning på nakenråttan ska kunna bidra till bättre behandlingsmetoder för cancer, demens och stroke. Det finns även en förhoppning att råttan ska ge ledtrådar till hur vi människor kan leva längre.
I programmet hör du Ewan Smith, forskare i farmakologi vid University of Cambridge, Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin Karolinska institutet, Pär Nilsson, forskarassistent i neurobiologi vid Karolinska institutet, Vera Grublonova, professor i biologi vid University of Rochester New York, Gary Lewin, professor i molekylär fysiologi Max-Delbrück Center och Jonas Wahlström, Skansenakvariet.
Joel Eidering [email protected]