Var hamnar miljögifterna – splittrad syn på fiberbankarna
Vetenskapsradion - A podcast by Sveriges Radio
Stora mängder träfibrer och miljögifter släpptes ut i vattnet före 1970-talet. Vad ska vi göra åt det giftiga avfallet idag? Det råder delade meningar bland forskare om de bästa lösningarna.
Före 1970-talet släppte pappers- och massaindustrin ut träfibrer och miljögifter rakt ut i vattnet på många platser i Sverige. Ansamlingarna av fibrer som fortfarande ligger kvar på bottnarna längs våra kuster kallas ibland för fiberbankar.
På Sveriges geologiska undersökning säger forskarna Anna Apler och Sarah Josefsson att det kan behövas aktiva åtgärder i flera fall för att inte riskera att gifterna sprider sig, och att det är viktigt att ta reda på mer om hur stor risk fiberbankarna innebär. Men miljöanalytikern Magnus Karlsson på IVL Svenska miljöinstitutet menar att fiberbankarna knappast borde vara något större miljöproblem.
I programmet möter vi också Rolf Nilsson och Bosse Ljung som bor i Kramfors och Härnösand. De berättar om hur det kunde gå till när avfallet släpptes ut i vattnet. I programmet medverkar också Tomas Viktor/fisktoxikolog IVL Svenska miljöinstitutet.
Sara Sällström [email protected]